Spirulina: Aké má zdravotné účinky?

Zdravé stravovanie sa v našej spoločnosti dostáva stále viac do popredia, pričom sa dozvedáme aj o takých potravinách, s ktorými sa bežne v našom jedálničku nestretávame. Súvisí to s tým, že sa snažíme vyhýbať klasickým polotovarom a čo najviac získavať živiny z prírodných zdrojov. Jedným z nich je napríklad aj spirulina. O tom, čo to vlastne je, aké má účinky a ako prospieva nášmu zdraviu, si povieme v našom článku.

Čo je spirulina?

Spirulina je morská riasa, ktorá je doslova nabitá prospešnými látkami pre náš organizmus. Je vynikajúcim zdrojom bielkovín, lipidov, minerálov, stopových prvkov, sacharidov, nukleových kyselín, enzýmov či rôznych pigmentov ako chlorofyl. S vitamínov sú to C, A, E a K, riboflavín, niacín a kyselina listová.

V strave je jej užívanie medicínsky efektívne. A to najmä kvôli vysokému obsahu a výbornej kvalite bielkovín - v sušine sa nachádza v priemere až 60 - 70% bielkovín. Obsahuje aj dôležitý prekurzor aminokyselín - tryptofán.

Objav riasy spiruliny je prinajmenšom nejasný. Vedecké štúdie sa však najčastejšie prikláňajú k názoru, že bola objavená Španielmi v 16. storočí. Conquistadori si totiž všimli, že Aztékovia túto riasu veľmi často konzumujú. Dokonca ju používali aj ako platidlo. 

Avšak až v 70. rokoch 20. storočia sa začalo hovoriť o zdravotných benefitoch tejto riasy. Zistilo sa, že má výnimočné nutričné zloženie, ktoré veľmi pozitívne vplýva na ľudský organizmus. Spirulina sa preto začala šíriť medzi ľudí. Najskôr medzi športovcov, neskôr si získala miesto aj v kuchyni bežných domácností.

Vedeli ste, že…

… tryptofán, prirodzený prekurzor aminokyselín, zvyšuje syntézu serotonínu v mozgu? To pozitívne ovplyvňuje proces spánku a termoregulácie. Dostatok tryptofánu je tak nevyhnutný na duševnú pohodu a mentálne zdravie. 

Spirulina vs. chlorella

Pochopiteľne, spirulina nie je jedinou jedlou riasou, ktorú poznáme. Druhou, rovnako obľúbenou, je chlorella riasa. Avšak ich pôvod, ako aj účinky na ľudský organizmus, sa trochu líšia.

Predovšetkým, chlorella účinky súvisia s jej odlišným pôvodom. Ide totiž o sladkovodnú riasu a kvôli vysokému obsahu chlorofylu je vhodná najmä na detoxikáciu. Čistí krv a pomáha odstraňovať z tela toxíny či ťažké kovy. A to je hlavný dôvod, prečo je konzumácia chlorelly prospešná najmä vtedy, ak máte problémy s pečeňou. Dokonale ju prečistí. 

Naopak, spirulina pochádza zo slanej vody. Rovnako ako chlorella prečisťuje, avšak najlepšie je spirulinu použiť aj na iné zdravotné problémy. Napríklad pri poruchách metabolizmu cholesterolu, pri problémoch s krvným tlakom, či pri rôznych infekciách.

Zdravotné benefity a účinky spiruliny

Okrem už zmienených zdravotných benefitov čo sa týka vysokého obsahu bielkovín v spiruline, či pozitívnych účinkov na metabolizmus cholesterolu, poznáme aj ďalšie. Z nich najdôležitejšie sú nasledovné:

  • Silný antioxidant - zabraňuje vzniku voľných kyslíkových radikálov, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú vážne ochorenia onkologického charakteru.
  • Prevencia srdcovo-cievnych ochorení - reguluje krvný tlak, čo má za následok pokles rizika vzniku ochorení srdca a ciev.
  • Posilnenie metabolizmu - zvyšuje rýchlosť metabolizmu. Človek má potom pocit, že má viac energie, čo ocenia najmä športovci. Tiež zvyšuje počet spálených kalórií, a to je zase viac ako žiaduce pri chudnutí.
  • Pomáha pri diabetes - pri pravidelnom užívaní spiruliny môže pri diabetes 2. typu po istom čase dôjsť k výraznému zníženiu hladiny cukru v krvi.
  • Zlepšenie funkcie čriev - pomáha udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.
  • Znižuje chronickú únavu a príznaky alergií - a to vďaka vysokému obsahu polysacharidov, vitamínov skupiny B a esenciálnych mastných kyselín. Je tiež dokázané, že spirulina pomáha zmierňovať symptómy alergickej rinitídy (peľ, prach…).
  • Podporuje imunitný systém - polysacharidy obsiahnuté v spiruline, v spolupráci s prírodným farbivom a fykocyanínom, podporujú tvorbu bielych krviniek. Tie sú zodpovedné za ochranu tela pred vírusmi a baktériami.
  • Chráni mozog -  najmä pred degeneratívnymi ochoreniami, akými sú Alzheimerova či Parkinsonova choroba. Tiež podporuje schopnosť sústrediť sa.
  • Pomáha odstraňovať plesne z tela - a to prostredníctvom probiotických účinkov na rast zdravých baktérií v črevách. Je to dôležité najmä pri nezdravej strave bohatej na cukry a umelé sladidlá. To vytvára ideálne podmienky na vznik rôznych plesňových infekcií v tele. 
  • Zlepšuje pamäť - a to vďaka aminokyseline L-tryptofan, čo ocenia najmä študenti.

TIP

Pokiaľ ste zástancom vegánskej stravy a neprijímate živočíšne bielkoviny, tak by určite vo vašom jedálničku nemala spirulina chýbať. A to práve vďaka vysokému obsahu životne dôležitých bielkovín, ktoré si touto cestou môžete efektívne doplniť. Najkvalitnejšou spirulinou na trhu je označovaná Havajská spirulina, ktorá obsahuje najvyššie hodnoty nutričných látok spomedzi všetkých dostupných spirulín.

Užívanie

Riasa bio spirulina (bio kvalita) je na trhu dostupná vo forme tabliet alebo prášku. Rovnako aj spirulinu prášok si môžete kúpiť v obchodoch so zdravou výživou alebo v internetových obchodoch. Obľúbené je napríklad obchodné označenie modrá spirulina. Spirulinu je možné užívať aj dlhodobo. Vedľajšie účinky nie sú známe. Veľmi dobrá je kombinácia spirulina a chlorelly, kedy sa navzájom tieto riasy dopĺňajú.

Prášok spiruliny môžete užívať rôznymi spôsobmi, napríklad:

  • Ako prídavok do smoothies. Nápoj tým získa peknú zelenú farbu.
  • Ako posýpku na šaláty alebo do polievky.
  • Ako prídavok do zmesi energetických guličiek spolu s ďalšími zdravými ingredienciami.
  • Ako prídavok do ovocných alebo zeleninových štiav.

Pochopiteľne, odporúčame dodržiavať dávkovanie vyznačené na obale.

Ktoré produkty Spiruliny vám odporúčame? Zistite o nich viac v našom článku: Najlepšia spirulina: Top produkty + ako si vybrať

Záver

Zdravá životospráva, vzhľadom na neustály nárast civilizačných ochorení, je v dnešnej modernej spoločnosti čoraz dôležitejšia. Žiaľ, nie všetky esenciálne vitamíny, aminokyseliny či minerály dokážeme prijať zo stravy v dostatočnej miere. Treba si pomôcť doplnkami zdravej výživy. Jednými z nich sú aj riasy chlorella a spirulina. 

Rozdiel v účinkoch na ľudský organizmus medzi týmito dvoma riasami spočíva na základe ich odlišného pôvodu (spirulina je morská a chlorella sladkovodná). Chlorella je vynikajúca najmä na celkovú detoxikáciu tela a na problémy s pečeňou.

Rovnako aj spirulinu môžete použiť na celkovú detoxikáciu, avšak okrem toho disponuje aj celým radom ďalších zdravotných benefitov. Z nich najdôležitejšie sú to, že je silný antioxidant (protirakovinové účinky), stimulant metabolizmu, pomáha pri diabetes, chráni pred srdcovo-cievnymi ochoreniami, podporuje imunitný systém, zlepšuje trávenie, chráni mozog či zlepšuje pamäť.

Všetky produkty nájdete v kategórii: Spirulina

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27259333/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27507218/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20633020/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty4