MSM a jeho účinky na kĺby, svaly, pleť či imunitu

MSM je skratka pre Metylsulfonylmetán. Ide o látku, ktorá obsahuje síru. A hoci sa vám to bude zdať čudné tak vedzte, že aj síru naše telo potrebuje. Problémom je, že hoci sa v našej strave vyskytuje bežne, väčšinou ide o nedostatočné množstvo. Jej hlavným zdrojom sú najmä bielkoviny, ovocie, zelenina a obilniny. MSM prospieva našim kĺbom, zdravým a silným vlasom, nechtom a pomáhajú dosiahnuť pružnú pokožku. Viac o účinkoch a význame MSM si povieme v našom článku.

Čo vieme o MSM?

MSM je prchavá látka, ktorá vzniká spontánne v zemskej atmosfére, kde tvorí až 60% z celkového kolobehu síry na Zemi. Ďalším dôležitým faktom o tejto látke je, že je ľahko rozpustná vo vode. Preto sa v podobe dažďových prehánok dostáva do pôdy i do vody, a tým pádom aj do nášho potravinového reťazca. To je dôvodom, prečo môžeme nájsť malé množstvo MSM vo všetkých živých organizmoch, vrátane toho ľudského.

MSM obsahuje síru - veľmi dôležitý minerál pre správne fungovanie viacerých procesov v našom tele. Hlavne v súvislosti s metabolizmom bielkovín, ktoré sú základným stavebným kameňom nielen pre rast svalov, ale majú aj viacero ďalších vedľajších pozitívnych účinkov pre ľudské zdravie.

Vedeli ste, že…

…MSM nachádza využitie v širokej oblasti alternatívnej medicíny? Rovnako aj u ľudí, ktorí hľadajú prirodzený spôsob, ako zmierniť bolesť kĺbov a svalov. Pomáha tiež zmierniť zápaly a podporuje imunitu.

Ako doplnok stravy MSM môžete využiť aj po cvičení (zmiernenie bolesti) a zároveň si touto látkou dokážete tiež zlepšiť schopnosti vykonávať fyzickú aktivitu. MSM sa často nachádza ako doplnková zložka produktov obsahujúcich glukozamín a chondroitín. Prečo?

Vysvetlenie je jednoduché. MSM totiž v kombinácii s týmito látkami dosahuje vyšší efekt a zdravotné benefity sú tak pre organizmus ďaleko účinnejšie. Prejavujú sa napríklad aj tým, že MSM znižuje akumulované poškodenie voľných radikálov, čím podporuje regeneráciu buniek a tkanív.

Zdravotné benefity MSM

Pozitívne zdravotné účinky MSM sa zakladajú na tom, že táto látka odovzdáva síru k tvorbe kolagénu a keratínu - potrebné na regeneráciu kostí, nechtov, vlasov a pokožky. Samozrejme, síra je tiež potrebná k tvorbe proteínov (bielkovín).

V súčasnosti je však v našej spoločnosti problémom, že väčšina ľudí trpí nedostatkom MSM. A to hlavne z dôvodu rôznych diét a veľmi populárneho vegetariánstva či vegánstva. Ohrození sú hlavne vegáni, ktorí odmietajú vajcia a mlieko, kde sa síra prirodzene vyskytuje. Aj rastlinná strava síce obsahuje síru, ale žiaľ nie v tak dostatočnom množstve, ako potrebuje ľudské telo.

Pamätajte tiež na to, že väčšina MSM sa stráca pri procese varenia. Navyše nedostatok MSM sa prehlbuje aj spolu so starnutím organizmu. Pravidelné dopĺňanie MSM je preto dôležité najmä u seniorov.

Zdravotné benefity MSM sa zakladajú najmä na:

  • Znižovaní bolesti kĺbov a svalov
  • Znižovaní zápalových procesov v tele
  • Urýchlení zotavenia po cvičení
  • Zmiernení príznakov artritídy
  • Zmiernení príznakov alergie
  • Posilnení imunity
  • Zlepšení zdravia pokožky
  • Prispievaní k prevencii proti rakovine

V nasledujúcom texte si povieme niečo viac o jednotlivých pozitívach pravidelného užívania MSM.

Zníženie bolesti kĺbov a svalov

Častou príčinou bolesti kolien, chrbta, rúk a bedier je degenerácia kĺbov, ktorá vďaka sedavému spôsobu života postihuje čoraz mladšie ročníky. Táto degenerácia je prirodzene sprevádzaná aj zápalmi v tele. A práve v tomto smere významnou mierou pomáha MSM, pretože účinne tieto zápaly v tele potláča. Rovnako spomaľuje rozklad chrupavky a flexibilného tkaniva, ktoré chráni kosti v kĺboch.

Ľudia vo vyššom veku často trpia bolesťami dolnej časti chrbta (krížov). Podľa mnohých vedeckých štúdií užívanie MSM spolu s glukozamínom potvrdilo zníženie tejto bolesti, pričom sa odstránili aj problémy so stuhnutosťou a opuchom. A to znamená výrazné zlepšenie kvality života a menšie ťažkosti pri chôdzi a vstávaní z postele.

Zníženie zápalových procesov v tele

MSM taktiež inhibuje NF-kB - proteínový komplex, ktorý sa podieľa na zápalových reakciách v našom tele. Rovnako znižuje produkciu cytokínov, ktoré sú spolu so signalizačnými proteínmi spojené so systémovým zápalom. Okrem toho MSM zvyšuje aj hladinu glutatiónu - silný antioxidant produkovaný v tele, ktorý prispieva k rýchlejšej regenerácii buniek. Z toho dôvodu je užívanie MSM vhodné aj pred fyzickým cvičením.

Urýchlenie zotavenia po cvičení

Zvýšenie hladiny glutatiónu nie je to jediné, čo môže pri cvičení pomôcť. Počas fyzického cvičenia totiž často dochádza aj k poškodeniu svalov - zvyšuje sa oxidačný stres. To má za následok bolesť svalov po cvičení. A to je zvlášť nepríjemné pre aktívnych športovcov, pretože im to môže brániť ďalšiemu tréningu. MSM však prirodzene urýchľuje regeneráciu svalov po intenzívnom cvičení, a to znížením oxidačného stresu. Dokonca MSM pomáha aj pri zmiernení bolesti po dlhšom cvičení.

Zmiernenie príznakov artritídy

Medzi zápalové ochorenia patrí aj artritída. Spôsobuje bolesť, stuhnutosť a znížený rozsah pohybu kĺbov. Keďže MSM má silné protizápalové vlastnosti, pomôže vám i pri tomto ochorení. Z toho dôvodu sa často používa aj ako prirodzená alternatíva k liekom na liečbu artritídy.

Okrem toho MSM zvyšuje účinnosť ďalších bežných doplnkov používaných na liečenie artritídy - napríklad glukosamín sulfát, chondroitín sulfát či kyselina boswellová. Jedna štúdia dokonca zistila, že kombinácia MSM s glukosamínom a chondroitínom je účinnejšia pri znižovaní bolesti a stuhnutosti u ľudí s osteoartrózou kolena, ako u týchto látok bez MSM.

Zmiernenie príznakov alergie

Aj alergická rinitída je vlastne druh zápalového procesu. Spôsobuje príznaky ako slzenie očí, kýchanie, svrbenie, výtok z nosa a upchatý nos. Jej spúšťače sú pritom rôzne, najčastejšie však ide o peľ, zvieraciu srsť a plesne. Vystavenie organizmu týmto spúšťačom vedie  k uvoľneniu zápalových látok (prostaglandíny a cytokíny), čo vedie k nepríjemným symptómom.

Ako sme už v článku zmienili, MSM inhibuje uvoľňovanie cytokínov a prostaglandínov, čo následne vedie k zmierneniu príznakov alergie. A to vrátane nepríjemného svrbenia, dýchavičnosti, kýchania a kašľa.

Posilnenie imunity

Imunitný systém pozostáva zo siete tkanív, buniek a orgánov, ktorá chráni naše telo pred chorobami. Môže byť však oslabený stresom, zlou stravou, nedostatkom vitamínov či nedostatočným spánkom a aktivitou. MSM je však účinný pri znižovaní oxidačného stresu a hladín zápalových zlúčenín, čo má za následok posilnenie imunity.

Okrem toho v tomto smere hrá MSM dôležitú úlohu pri tvorbe glutatiónu - najdôležitejší antioxidant v organizme. Ten ako vieme, je rozhodujúci pre celkové zdravie a funkciu imunitného systému.

Zlepšenie zdravia pokožky

Pre pokožku je veľmi dôležitý keratín - proteín, ktorý pôsobí ako hlavná štrukturálna zložka vo vlasoch, pokožke a nechtoch. Pozostáva z vysokého obsahu aminokyseliny cysteínu, ktorá obsahuje síru. A práve to je dôvodom, prečo pomáha pravidelné užívanie MSM.

Rovnako z dôvodu, že MSM znižuje zápal v tele, ktorý môže poškodiť kožné bunky a spôsobiť známky starnutia, sa táto látka používa aj v dermatológii a kozmetike (dokáže obmedziť tvorbu vrások). Jedna štúdia dokonca dokázala, že pri aplikácii MSM priamo na pokožku sa zlepšuje jej začervenanie, svrbenie, zápal a hydratácia u ľudí s rosaceou.

Prevencia proti rakovine

Napriek tomu, že veda je v tomto smere iba v začiatkoch, už niekoľko štúdií poukázalo na fakt, že MSM inhibuje rast rakovinových buniek žalúdka, pažeráka, pečene, hrubého čreva, kože a močového mechúra. Kľúčovú úlohu tu zohráva to, že MSM poškodzuje DNA rakovinových buniek a tým stimuluje ich smrť.

Potenciálne vedľajšie účinky a dlhodobé užívanie MSM

Vo všeobecnosti sa užívanie MSM považuje za bezpečné, a to až v dávke 6 gramov denne. Avšak kvôli nedostatku výskumu sa neodporúča užívať doplnky MSM tehotným a dojčiacim ženám. Prípadne by sa kvôli otimálnemu dávkovaniu mali poradiť so svojím lekárom.

Čo sa týka dávkovania, väčšina ľudí môže užívať štandardné množstvo 3 g kapsúl, prášku alebo krému denne bez vážnych vedľajších účinkov. Pokiaľ máte v úmysle iba pomôcť telu s regeneráciou pri poraneniach mäkkých tkanív, bude vám stačiť aj 50 miligramov denne. Ak však plánujete užívať MSM dlhodobo, mali by ste toto rozhodnutie konzultovať s lekárom.

TIP

Niektorí ľudia môžu pri užívaní MSM zaznamenať mierne vedľajšie reakcie, ako napríklad žalúdočnú nevoľnosť, nadúvanie či hnačku. Okrem toho sa neodporúča miešať MSM s alkoholom.

Forma doplnkov s obsahom MSM

V našom e-shope vám ponúkame MSM vo forme kapsúl a tabliet:

Záver

MSM obsahuje síru, ktorá je potrebná pre správne fungovanie viacerých procesov v našom tele. Síra je tiež dôležitou zložkou aminokyselín, ktoré sú zase základným stavebným kameňom proteínov. Z nich najdôležitejšie sú v súvislosti so sírou kolagén a keratín - nevyhnutné na regeneráciu kostí, nechtov, vlasov a pokožky. MSM ocenia najmä vegáni, seniori a aktívni športovci pri regenerácii tela.

Všetky MSM produkty nájdete v našej kategórii: MSM

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3965983/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2882124/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28736511/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28790224/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19336900/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3229597/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18254805/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21626237/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty4