Môže magnézium pomôcť znížiť krvný tlak?

Zvýšený krvný tlak (hypertenzia) je hlavným rizikovým faktorom úmrtnosti na kardiovaskulárne a renálne ochorenia. Príčiny vzniku hypertenzie zahŕňajú okrem iného hlavne fajčenie, sedavý spôsob života, strava s vysokým obsahom sodíka a nedostatočný príjem minerálov draslíka, vápnika a horčíka. Mnohé štúdie sa zamerali práve na horčík a jeho vplyv na znižovanie vysokého krvného tlaku. S akým výsledkom? Povieme si o tom v našom článku.

Horčík a jeho vplyv na srdce - téma mnohých vedeckých štúdií

Nedostatok magnézia, okrem iných mnohých zdravotných problémov, vedie aj k problémom so srdcom. Z nich môžeme spomenúť napríklad zvýšený tonus hladkého svalstva, koronárnu chorobu srdca, angínu pektoris a samozrejme aj zvýšený krvný tlak. Ten následne môže viesť k srdcovému infarktu alebo k mŕtvici. S čistým svedomím preto môžeme povedať, že magnézium je dôležitým hráčom na poli kardiovaskulárnej prevencie.

Hoci sa vplyv magnézia na znižovanie vysokého tlaku ešte stále skúma, je už pomerne dobre zdokumentovaný jeho vplyv na udržiavanie normálnych funkcií nervov a svalov, či pre pravidelný tlkot srdca. Najväčší progres v tomto smere doposiaľ zaznamenali výskumníci na Lekárskej fakulte univerzity v Indiane, kde sa v ich vedeckých prácach poukázalo na spojitosť medzi denným prísunom horčíka a znižovaním krvného tlaku.

Konkrétne sa zistilo, že pri užívaní magnézia po dobu troch mesiacov a s jeho priemerným denným príjmom v dávke 368 mg, dochádza ku zníženiu systolického krvného tlaku o 2 mmHg. V prípade diastolického tlaku ide o zníženie 1,78 mmHg.

Zdá sa však, že lepšie výsledky sa dosahujú s vyššou dávkou magnézia. Napríklad v časopise European Journal of Nutrition sa publikovalo niekoľko štúdií, ktoré poukázali na skutočnosť, že výživové doplnky s vyšším obsahom magnézia dokážu znížiť systolický i diastolický krvný tlak o 3 až 4 mmHg. Výživové doplnky pritom bežne obsahuju 400-500 mg magnézia.

Výživové doplnky v kategórii: Magnézium

Vedeli ste, že…

…štúdie, ktoré trvali dlhšie, mali aj lepšie výsledky ohľadom účinku magnézia na znižovanie krvného tlaku? Poukazuje to na fakt, že v tomto smere sa dosiahne žiadaný efekt hlavne v prípade, ak sa magnézium užíva dlhodobejšie.

Môže magnézium pomôcť so znížením krvného tlaku?

Ako sme už v článku zmienili, odpoveď je jednoznačná - áno. Avšak má to jedno veľké ALE. Najlepšie totiž horčík pri znižovaní krvného tlaku a pri udržiavaní zdravého tepu funguje v spolupráci s vápnikom. Ten by rozhodne nemal chýbať. Aký je princíp?

Zdravý tep a normálny krvný tlak idú ruka v ruke. Vápnik je v tomto smere potrebný pre sťahy srdca. Akonáhle vstúpi do buniek srdcového svalu, začína stimulovať svalové vlákna, aby sa stiahli. Magnézium ale pôsobí proti tomuto účinku vápnika -  napomáha k uvoľneniu buniek. Účinok vápnika a magnézia v srdcových bunkách tak prispieva k udržaniu zdravého pulzu a tým aj tlaku.

Pokiaľ ale je hladina magnézia v krvi nízka, tak vápnik začne nadmerne stimulovať bunky srdcového svalu. Výsledkom toho je rýchly a nepravidelný srdcový tep, čo prirodzene môže byť životu nebezpečné. Dokonca magnézium je tiež potrebné pre vytváranie samotných elektrických impulzov, ktoré taktiež ovplyvňujú srdcový rytmus.

Dôležité je si tiež uvedomiť, že každá zmena úrovne endogénneho magnézia vedie aj k zmenám cievneho tonusu a tým pádom aj k následným zmenám krvného tlaku. Jedna štúdia tento jav aj kvantifikovala. Zistilo sa, že vždy, keď sa zvýši denná dávka horčíka o 10 mmol, tak systolický krvný tlak sa zníži o 4,3 mm Hg a diastolický krvný tlak o 2,3 mm Hg.

Rovnako je preukázané, že u pacientov s hypertenziou, ktorí sa liečia antihypertenzívami (diuretiká, betablokátory…), je vyššia pravdepodobnosť deficiencie horčíka ako u zdravých osôb. Pokiaľ teda užívate lieky na vysoký krvný tlak, nezabudnite aj na horčík.

Ďalšie čítanie: Ako a kedy užívať magnézium: ráno alebo večer?

Aká forma magnéziového výživového doplnku je najlepšia na zníženie krvného tlaku?

Dostatočný príjem magnézia je dôležitou podpornou liečbou mnohých ochorení. Formu výživového doplnku však treba vždy prispôsobiť zdravotným ťažkostiam. Napríklad šumivé tablety obsahujú vyššiu dávku tohto minerálu. Preto sú ideálne na rýchle doplnenie jeho nedostatku - pri svalových kŕčoch, bolestiach hlavy… Neodporúčajú sa však na dlhodobé užívanie.

TIP

Pokiaľ zapijete liek od bolesti šumivým magnéziom, tak tým urýchlite nástup účinku lieku a predĺžite jeho trvanie.

Naproti tomu tablety s magnéziom sú vhodné najmä na dlhodobé užívanie (aspoň niekoľko mesiacov). Výrazným spôsobom pomáhajú pri diabetes mellitus, astme, migréne, svalových kŕčoch, bolestivej menštruácii a samozrejme aj pri znižovaní krvného tlaku.

V našom e-shope vám ponúkame vo forme tabliet napríklad Doctor’s Best High Absorption Magnesium. Ide o patentovanú organickú formu magnézia v chelátoch na optimalizáciu biologickej dostupnosti. Balenie obsahuje 240 tabliet. Dávkovanie: 2 tablety denne.

Doctor’s Best High Absorption Magnesium, 240 tabliet

Doctor’s Best High Absorption Magnesium, 240 tabliet

Horčík s vysokou absorpciou v chelátovanej forme.

Detail produktu

Záver

Mnohé štúdie potvrdili významný vplyv na zníženie krvného tlaku magnéziom. A to ešte stále nepoznáme odpoveď na všetky otázky. Naisto však vieme, že v tomto smere sa efekt magnézia prejavuje hlavne s väčšou dávkou a keď sa výživový doplnok vo forme tabliet užíva dlhodobejšie.

Všetky produkty nájdete v kategórii: Horčík - Magnézium

Naše odporúčania pre výber produktov si môžete prečítať v článku: Najlepšie magnézium: Top produkty + ako si vybrať

FAQ

Ako prirodzene znížiť krvný tlak?

Existuje niekoľko spôsobov, ako prirodzene znížiť krvný tlak, ako napríklad udržiavanie zdravej hmotnosti, pravidelné cvičenie, obmedzenie príjmu soli a alkoholu, zvýšenie príjmu potravín bohatých na draslík a horčík, ako aj konzumácia potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny a zeleného čaju. Je ale dôležité pravidelne monitorovať krvný tlak a v prípade potreby sa poradiť s lekárom.

Ako dlho trvá, pokým magnézium zníži krvný tlak?

Účinky magnézia na krvný tlak môžu byť viditeľné už po niekoľkých týždňoch pravidelného užívania v odporúčaných dávkach. Avšak závisí to od individuálnych faktorov, ako je napríklad vek a stav zdravia.

S akými liekmi nie je dobré kombinovať magnézium?

Niektoré lieky, ako napríklad antibiotiká a lieky na srdcové ochorenia, interagujú s magnéziom a tým ovplyvňujú jeho účinky. Preto je dôležité informovať lekára o akýchkoľvek liekoch, ktoré užívate, ešte pred začatím užívania magnézia ako doplnku stravy.

Aký vitamín vie pomôcť znížiť krvný tlak podobne ako magnézium? 

Napríklad vitamín D má pozitívny vplyv na krvný tlak, pretože podporuje tvorbu dusitanových oxidov, ktoré prispievajú k uvoľňovaniu ciev a k zlepšeniu krvného obehu. Niektoré štúdie dokonca naznačujú, že nízky príjem vitamínu D môže byť spojený práve so zvýšeným krvným tlakom.

Kedy nie je dobré užívať magnézium?

Niektoré prípady, keď nie je vhodné užívať magnézium, zahŕňajú závažné problémy so srdcom a obličkami, alergiu na tento minerál a užívanie určitých liekov (hlavne antibiotík a liekov na srdce).

Zdroje:

https://www.iupui.edu/
https://www.springer.com/journal/394
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6375330/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22087052/
https://www.hartmannhome.sk/moze-horcik-znizovat-krvny-tlak
https://www.jamieson.sk/sk/horcik-a-vitamin-d-v-prevencii-a-liecbe-vysokeho-tlaku.b-232.html

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty7