Ktorý vitamín C je pre vás ten najlepší?

Vitamín C je nepochybne ten najznámejší druh vitamínu aký poznáme. Pre naše telo je nepostrádateľný a potrebujeme ho každý deň. Plní totiž kľúčovú úlohu pri posilňovaní imunitného systému, pričom je tiež silným antioxidantom s mnohými zdravotnými benefitmi pre ľudský organizmus. Rovnako je neoceniteľným pomocníkom v boji proti rôznym zápalom. Je preto dôležité jeho pravidelné dopĺňanie, hlavne v zimnom období kedy kulminujú rôzne vírusové ochorenia. Ako si však pre seba vybrať ten najlepší a najkvalitnejší vitamín C? Povieme si o tom v našom článku. 

Vitamín C - základné informácie

Vitamín C je skratka pre kyselinu L-askorbovú. Niekedy sa tiež označuje aj ako E300. Ide o vitamín, ktorý patrí do skupiny vitamínov rozpustných vo vode. Je veľmi citlivý na teplo a oxidáciu a preto každé tepelné spracovanie potravín (konzervovanie, sušenie…) spôsobuje jeho úbytok.

V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že na rozdiel od mäsožravcov, si ľudské telo nedokáže vytvoriť vitamín C samo. Preto ak nedostávame dostatok tohto vitamínu do tela vďaka strave, riešením sú hlavne doplnky výživy. Výhodou je, že vďaka tomu, že je vitamín C rozpustný vo vode, nemusíte sa báť predávkovania. Ak ho aj prijmete vo väčšom množstve, jednoducho sa vylúči v moči z tela von.

Vedeli ste, že…

…na rozdiel od vitamínu C, si cholesterol dokáže náš organizmus vytvárať sám? Dôvodom je, že cholesterol je živočíšneho pôvodu a tak sa v strave našich predkov veľmi často nenachádzal. Naopak, vitamín C sa nachádza v rastlinnej zložke našej potravy, takže naše telo nepotrebovalo vytvoriť mechanizmy, aby si vitamín C mohlo samo vyrábať.

Prírodné zdroje vitamínu C sa nachádzajú predovšetkým v ovocí a zelenine. V zime je ideálne siahnuť najmä po šípkach a rakytníku, a to vo forme čerstvého čaju. Medzi ďalšie potraviny, ktoré sú bohaté na vitamín C patria najmä čierne ríbezle, kiwi, pomaranče, jahody, citróny, ananás, čučoriedky, brokolica a ružičkový kel.

Prirodzene, vitamín C je najčastejšie spájaný s imunitou - odolnosťou voči vírusovým ochoreniam. Avšak má aj ďalšie dôležité účinky:

  • pomáha odstrániť únavu a vyčerpanie,
  • chráni naše bunky pred oxidatívnym stresom,
  • pomáha dosiahnuť stav psychickej pohody,
  • prispieva k správnemu fungovaniu metabolizmu,
  • pomáha pri k tvorbe kolagénu.

Formy vitamínu C

Podobne ako je tomu aj pri iných výživových doplnkoch, aj vitamín C sa predáva v nasledovných základných formách:

  • Pilulky
  • Kapsule (žuvacie kapsule)
  • Prášok
  • Roztok

Pochopiteľne, žiadna forma nie je označovaná za najlepšiu. Rozdiel spočíva najmä v rýchlosti vstrebávania vitamínu C do organizmu. Omnoho dôležitejšie ako forma užívania je nutnosť vždy si dobre prekontrolovať množstvo vitamínu C v jednej dávke. Toto množstvo sa totiž môže veľmi líšiť.

TIP

Dávkovanie vitamínu C závisí od veku a tiež od pohlavia. Odporúčaná denná dávka je pre mužov asi 110 mg a pre ženy 95 mg. Môže sa to však líšiť podľa aktuálneho zdravotného stavu a veku osoby. Nižšia odporúčaná dávka je samozrejme u detí, vyššia naopak u fajčiarov, tehotných a dojčiacich žien.

Vitamín C sa vo výživových doplnkoch vyskytuje najčastejšie v prirodzenej a dobre využiteľnej kyslej forme - kyselina askorbová. Niektoré vitamínové doplnky však môžu obsahovať aj odvodené zlúčeniny kyseliny askorbovej (askorbáty), alebo kombinácie vitamínu C s ďalšími látkami.

Prinášame vám prehľad niekoľkých foriem vitamínu C, z ktorých každá má svoje výhody aj nevýhody.

Kyslá forma - Kyselina L-askorbová

Na pohľad je kyselina L-askorbová biela alebo žltkastá kryštalická látka kyslej chuti. Ako sme už v článku zmienili, je veľmi citlivá na teplo a tiež ako silný antioxidant je táto látka citlivá na oxidáciu. Výborne sa rozpúšťa vo vode, čo je však problém, pretože ju tým pádom ľudský organizmus nedokáže skladovať. A to je dôvod, prečo by sa vitamín C mal do tela dopĺňať každý deň.

Na druhú stranu ale treba zmieniť, že keďže ide o kyselinu, pH tejto látky nemusí citlivejším osobám s problémami so žalúdočnou kyselinou a refluxom vyhovovať. Okrem už zmienených prírodných zdrojov zo zeleniny a ovocia, je možné kyselinu L-askorbovú dostať vo forme prášku, kapsúl alebo vo forme roztoku.

Neutrálna forma - Ester C (Askorbát vápenatý)

Na trhu ho tiež poznáme pod názvom Kalcium askorbát, E-302, octová kyselina, vápenatá soľ, či dihydrát. Je rovnako ako kyselina L-askorbová bielej až svetlo žltej farby. V porovnaní s ňou však táto forma neprekysľuje žalúdok (má neutrálne pH) a nevyvoláva hnačku.

Z týchto dôvodov je táto forma ideálna pre ľudí s problémami tráviaceho traktu. Výhodou tiež je, že obsahuje vápnik, čo ocenia najmä ľudia, ktorí trpia osteoporózou. Askorbát si môžete kúpiť najčastejšie vo forme prášku a kapsúl.

Forma rozpustná v tukoch - Ester-C palmitát (Askorbyl palmitát)

Veľkou výhodou tejto formy je, že je nenáročná na výrobu a má vynikajúce absorpčné vlastnosti. Vzniká kombináciou vitamínu C s kyselinou palmitovou. O kyseline palmitovej je pritom známe, že ide o najčastejšie sa vyskytujúcu mastnú kyselina v prírode.

Pochopiteľne, ako je vidno už z názvu, askorbyl palmitát sa vynikajúco rozpúšťa v tukoch, pričom membránami buniek prestupuje rýchlejšie než iné formy vitamínu C. A v neposlednom rade jeho veľkým benefitom je, že aj keď vstúpi do krvného obehu rýchlejšie ako bežný vitamín C, zostáva v organizme dlhšie. Najčastejšie túto formu môžete dostať vo forme kapsúl (s postupným uvoľňovaním).

Lipozomálny vitamín C

Lipozomálny vitamín C predstavuje najkvalitnejšiu a najlepšie vstrebateľnú formu vitamínu C - vstrebateľnosť presahuje 90%. Na trhu ho môžete dostať napríklad vo forme kapsúl - vitamín C je obalený v tukovom púzdre.

Ďalšou jeho výhodou je, že nie je kyslý a preto nerobí problém ani ľuďom s problémami so žalúdočnou kyselinou. Na druhú stranu jeho nevýhodou je, že má veľmi obmedzenú trvanlivosť. Hlavne ak sa podáva v tekutej forme. V porovnaní s ostatnými formami vitamínu C, je cena v tomto prípade vyššia a preto je vhodné užívať lipozomálny vitamín C nárazovo.

TIP

Vitamínové doplnky výživy s lipozomálnym vitamínom C sa často dopĺňajú o zinok a vápnik.

Prírodná forma - šípky a acerola

Keď sa povie vitamín C, tak sa mnohým z nás vybavia najmä šípky. Tie sú známe svojim vysokým obsahom tohto vitamínu. Okrem neho však obsahujú aj karotén, vitamíny B1a B2, vitamín K a vitamín P (komplex takmer 20 000 látok). Vitamín P ešte zosilňuje účinky vitamínu C. Pochopiteľne, ideálne je si šípky nazbierať v prírode. Ak ale nemáte túto možnosť, je ich možné dostať aj v kapsulovej forme spolu s bioflavonoidmi.

Zatiaľ čo šípky sa vyskytujú u nás, acerola pochádza z karibskej oblasti a zo severných štátov Južnej Ameriky. Ide o teplomilný ker, ktorý má oranžové až tmavo-červené plody, ktoré sa nápadne podobajú európskej čerešni. Tie majú kyslastú ovocnú chuť pripomínajúcu citrón. Väčšinou môžete acerolu dostať vo forme tabliet.

Ktorý Vitamín C je pre vás ten najlepší?

Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Záleží to najmä od toho, akú metabolickú stratu potrebujete vitamínom C kompenzovať a čo vaše telo práve potrebuje. Pre každého preto môže byť vhodná iná forma užívania. Z toho dôvodu je dôležité poradiť sa so svojim lekárom.

V našom e-shope vám ponúkame vitamín C v nasledujúcich formách:

  • Lipozomálny vitamín C z rakytníka NatuRise 100 ml Vegan - roztok s bambusovou pipetou. Lipozómy sú tukové vezikuly, ktoré prenášajú vitamín C a do značnej miery ho chránia pred žalúdočnou kyselinou a tráviacimi enzýmami. Vynikajúco vstrebateľný výživový doplnok.
  • Life Extension Immune Protect PARACTIN - patentovaná receptúra na silnú podporu imunitného systému. Obsahuje extrakt z Camu Camu, beta glukán Wellmune pochádzajúci z pivovarských kvasníc a PARACTIN ® (extrakt z byliny Právenka metlinatá). Balenie obsahuje 30 kapsúl.
  • Life Extension Vitamin C a Bio-Quercetin Phytosome - vitamín C + ultra absorbovateľný kvercetín fytozóm. Spolu výborne chránia telo pred oxidačným stresom a podporujú tvorbu kolagénu. Balenie obsahuje 250 tabliet.
  • Solgar Ester-C Plus Vitamín C 1000 mg - obsahuje patentovaný pH neutrálny vitamín C. Ideálne na podporu imunitného systému a na ochranu buniek pred oxidačným stresom. Balenie obsahuje 180 tabliet.
  • Biotiva Bio Camu Camu - 100% extrakt z plodov Camu Camu s vysokým obsahom prírodného vitamínu C. Vynikajúci antioxidant. Balenie obsahuje 150 kapsúl.
  • Nature Love Vitamín C extrakt z BIO Aceroly - extrakt z BIO aceroly (prírodná forma vitamínu C), ktorý je bohatý na bioflavonoidy. Ideálny, ak potrebujete posilniť imunitný systém prírodnou cestou. Balenie obsahuje 180 kapsúl.
  • Synergy Bionaturals Lipozomálny Vitamín C 1500mg s mandľovým olejom - lipozomálny vitamín C s extra vysokým dávkovaním (až 1500 mg) na deň. Výborné na užívanie v chrípkovom období a pri oslabenej imunite. Balenie obsahuje 120 ml roztoku.

Záver

Vitamín C patrí k najznámejším a najdôležitejším vitamínom. Naše telo si ho nevie syntetizovať samo a preto je dôležité dbať na jeho pravidelné dopĺňanie. A to či už prostredníctvom stravy bohatej na zeleninu a ovocie alebo pomocou rôznych vitamínových doplnkov.

Vo výživových doplnkoch sa tento vitamín vyskytuje najčastejšie v prirodzenej kyslej forme - kyselina L-askorbová. Niekedy však aj vo forme odvodených zlúčenín kyseliny askorbovej (askorbáty), alebo ako kombinácia vitamínu C s ďalšími látkami.

Všetky kvalitné výživové doplnky s vitamínom C nájdete v našej kategórii: Vitamín C

Zdroje:

https://www.mdpi.com/2072-6643/5/11/4284/htm
https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/
https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Ascorbic-acid
https://www.webmd.com/drugs/2/drug-20979/ester-c-oral/details
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6983272/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6098779/

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty5