Krilový olej - aké má účinky a ako si vybrať najlepší?

Krilový olej – aké má účinky a ako si vybrať najlepší?

Vedeli ste, že krilový olej je jedným z najúčinnejších doplnkov stravy pre podporu zdravia srdca a mozgu? Tento zázračný produkt z morského kôrovca pancierovky krilovej patrí totiž medzi najbohatšie zdroje omega-3 mastných kyselín, antioxidantov a ďalších prospešných látok, ktoré prinášajú množstvo zdravotných výhod. Ako si však vybrať najlepší krilový olej a na čo si pri jeho výbere dávať pozor? V našom článku vám poradíme. Čítajte ďalej!

Čo je krilový olej a ako vzniká?

Krilový olej je prírodný olej, ktorý sa získava z malých morských kôrovcov - tzv. krilu (lat. Euphausia superba). Krill žije v chladných vodách Antarktídy a živí sa mikroskopickým fytoplanktónom. Je kľúčovou súčasťou morského ekosystému - slúži ako potrava pre veľryby, tulene a rôzne druhy rýb. 

Vďaka čistému prostrediu, v ktorom žije, je krilový olej veľmi bohatý na omega-3 mastné kyseliny - najmä EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová). Zároveň však obsahuje aj astaxantín, ktorý je silným antioxidantom.

Zvýšený záujem o krilový olej v posledných rokoch pramení najmä z jeho preukázaných zdravotných benefitov. Vedecké štúdie dokázali, že krilový olej zlepšuje zdravie srdca, znižuje hladinu triglyceridov a cholesterolu, podporuje funkciu mozgu a zraku, zmierňuje zápaly a bolesti kĺbov, či dokonca zlepšuje zdravie pokožky.

Proces extrakcie oleja z krilu 

  • Zber - kril sa loví špeciálnymi sieťami v čistých oceánskych vodách.
  • Spracovanie - po zbere sa kril rýchlo spracováva, aby sa zabránilo degradácii živín.
  • Extrakcia - olej sa extrahuje z krilu pomocou rôznych metód, hlavne však prostredníctvom studenej extrakcie, ktorá zachováva vysokú kvalitu živín.
  • Čistenie - Následne sa olej čistí a filtruje, aby sa odstránili nečistoty a dosiahla sa čistota a kvalita vhodná pre ľudskú spotrebu.

Poznámka

Kvalitný krilový olej by mal pochádzať z udržateľného rybolovu a mal by byť spracovaný šetrnými metódami, aby sa zachovali jeho cenné nutričné ​​vlastnosti.

Zdravotné účinky krilového oleja

Krilový olej má široké spektrum pozitívnych účinkov na zdravie. Medzi najdôležitejšie a najznámejšie patria nasledovné:

Podpora zdravia srdca

Krilový olej je bohatý hlavne na omega-3 mastné kyseliny (EPA a DHA), ktoré sú kľúčové pre zdravie srdca. Tieto kyseliny pomáhajú znižovať hladinu triglyceridov v krvi, čo následne znižuje riziko srdcových chorôb. Okrem toho prispievajú k regulácii krvného tlaku a znižovaniu hladiny cholesterolu, čím podporujú celkové kardiovaskulárne zdravie.

Zdravé srdce vďaka užívaniu krilového oleja

Štúdie ale tiež ukazujú, že krilový olej efektívne zlepšuje lipidový profil. Navyše, pravidelné užívanie pomáha znižovať zápalové markery spojené s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Týmto spôsobom krilový olej prispieva aj k prevencii aterosklerózy a iných srdcových problémov.

Protizápalové účinky

Omega-3 mastné kyseliny a astaxantín v krilovom oleji majú silné protizápalové vlastnosti. Tieto látky zmierňujú zápalové procesy v tele, čo je prospešné najmä pre ľudí trpiacich chronickými zápalovými stavmi, ako sú artritída alebo ekzém. Navyše pravidelné užívanie krilového oleja dokáže pomôcť zmierniť bolesť kĺbov a zlepšiť ich pohyblivosť.

Viac o účinkoch omega mastných kyselín si môžete prečítať v článku: Omega 3 6 9 mastné kyseliny - Zdravé tuky pre náš organizmus.

Výskumy tiež naznačujú, že krilový olej znižuje hladinu C-reaktívneho proteínu - marker zápalu v tele. V tomto smere je účinným spojencom aj astaxantín, ktorý má schopnosť chrániť bunky pred oxidatívnym stresom, čím podporuje celkovú regeneráciu tkanív. Kombinácia týchto účinkov preto významne zlepšuje kvalitu života ľudí s chronickými zápalovými ochoreniami.

Podpora mozgových funkcií

DHA je jednou z hlavných zložiek krilového oleja. Je nevyhnutná pre správne fungovanie mozgu. Krilový olej preto zlepšuje kognitívne funkcie, pamäť a koncentráciu. Aj tu pomáha astaxantín, ktorý má neuroprotektívne účinky - chráni mozgové bunky pred poškodením.

Vedecké štúdie ukázali, že pravidelný príjem krilového oleja znižuje riziko neurodegeneratívnych ochorení, ako je Alzheimerova choroba. Navyše DHA hrá kľúčovú úlohu v štruktúre a funkcii neuronálnych membrán, čím podporuje synaptickú plasticitu a nervové spojenia. Okrem toho, antioxidanty v krilovom oleji pomáhajú znižovať oxidatívny stres v mozgu, čo prispieva k lepšiemu duševnému zdraviu.

Zdravie pokožky

Antioxidanty v krilovom oleji, vrátane astaxantínu, prispievajú k ochrane pokožky pred škodlivými účinkami UV žiarenia a zlepšujú jej elasticitu a hydratáciu. Pravidelné užívanie krilového oleja tiež dokáže pomôcť zmierniť príznaky ekzému a iných kožných problémov.

Zdravá pokožka vďaka účinkom krilového oleja

Výskumy naznačujú, že astaxantín prispieva k znižovaniu vzniku vrások a k zlepšeniu celkového vzhľadu pokožky. Omega-3 mastné kyseliny v krilovom oleji zase pomáhajú znižovať zápal a podporujú hojenie pokožky.

Zlepšenie zraku

DHA je dôležitá aj pre zdravie očí. Krilový olej prispieva k udržaniu dobrého zraku a ochrane očí pred degeneratívnymi ochoreniami, ako je makulárna degenerácia. Astaxantín, ako silný antioxidant, zase pomáha chrániť očné bunky pred oxidatívnym stresom. 

Dokonca astaxantín môže zlepšiť prietok krvi do očí a tým podporiť regeneráciu sietnice. Omega-3 mastné kyseliny zase pomáhajú zmierňovať suchosť očí, čo je bežný problém hlavne v dnešnej digitálnej dobe.

Podpora zdravia obličiek

Pravidelný príjem omega-3 mastných kyselín má priaznivé účinky aj na zdravie obličiek. Ako sme už v článku uviedli, tieto kyseliny pomáhajú znižovať zápal, čím môžu prispieť aj k zlepšeniu funkcie obličiek a prevencii chronických ochorení obličiek.

Výskumy napríklad dokázali, že omega-3 mastné kyseliny zlepšujú filtračnú kapacitu obličiek a znižujú riziko vzniku obličkových kameňov.

Zníženie bolesti hlavy

Niektoré štúdie naznačujú, že omega-3 mastné kyseliny pomáhajú znižovať frekvenciu a intenzitu migrén, či iných typov bolestí hlavy. K zmierneniu týchto symptómov prispievajú hlavne antioxidačné a protizápalové účinky krilového oleja. Jeho pravidelné užívanie zlepšuje prietok krvi do mozgu a tým znižuje zápalové reakcie spojené s bolesťou hlavy.

Vedeli ste, že…

krilový olej môže mať aj vedľajšie účinky? Zvyčajne však ide iba o miernu zápchu alebo hnačku. Preto je dôležité začať s nižšou dávkou a postupne ju zvyšovať. Avšak pri správnom dávkovaní vám krilový olej dokáže zlepšiť črevnú mikroflóru a tým podporiť zdravie tráviaceho systému.

Krilový olej vs. rybí olej: V čom sa odlišujú?

Krilový olej a rybí olej sú veľmi dôležitými zdrojmi omega-3 mastných kyselín. Medzi nimi sú však signifikantné rozdiely. A to hlavne v ich zložení, vstrebateľnosti a zdravotných výhodách.

Zloženie

  • Krilový olej - obsahuje omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA vo forme fosfolipidov, čo zlepšuje ich vstrebateľnosť a účinnosť. Okrem toho je bohatý na antioxidant astaxantín, ktorý prispieva k jeho stabilite a dodatočným zdravotným výhodám.
  • Rybí olej - obsahuje omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA vo forme triglyceridov alebo etylesterov. Aj keď sú tieto formy účinné, ich vstrebateľnosť je nižšia v porovnaní s fosfolipidmi v krilovom oleji.

Vstrebateľnosť

Omega-3 mastné kyseliny vo forme fosfolipidov v krilovom oleji sú ľahšie vstrebateľné bunkami tela, čo vedie k efektívnejšiemu využitiu týchto dôležitých živín.

Chuť a zápach

  • Krilový olej - má neutrálnu chuť a menej výrazný rybí zápach, čo z neho robí gurmánsky príjemnejší doplnok stravy.
  • Rybí olej - má silný rybí zápach a chuť, čo môže byť pre niektorých ľudí veľmi nepríjemné.

Ekologická udržateľnosť

  • Krilový olej - zber krilu je prísne regulovaný, aby sa zabezpečila ekologická rovnováha v morských ekosystémoch.
  • Rybí olej - udržateľnosť závisí od konkrétnych zdrojov rýb a postupov zberu. Niektoré populácie rýb sú však ohrozené nadmerným rybolovom, čo môže mať negatívne ekologické dôsledky.

Ako užívať krilový olej?

Krilový olej, ak je správne užívaný, vám môže priniesť množstvo zdravotných výhod. Prinášame vám zopár užitočných tipov, ako ho začleniť do vášho každodenného režimu:

Užívanie krilového oleja

  • Kapsule - krilový olej je najčastejšie dostupný vo forme kapsúl. Táto forma je praktická, ľahko sa prehĺta a nemá výrazný rybí zápach ani chuť.
  • Kvapalina - menej bežná forma. Môže sa pridávať do jedál alebo nápojov. Tento spôsob užívania je vhodný pre tých, ktorí majú problémy s prehĺtaním kapsúl.

Omega 3 mastné kyseliny vo forme tabliet

Dávkovanie krilového oleja

  • Štandardná dávka - bežná denná dávka krilového oleja sa pohybuje medzi 500 mg až 1000 mg. Táto dávka poskytuje dostatočné množstvo omega-3 mastných kyselín pre podporu celkového zdravia.
  • Individuálne potreby - dávkovanie môže byť tiež upravené podľa individuálnych potrieb, zdravotného stavu a odporúčaní lekára. Niektorí ľudia potrebujú vyššiu dávku, napríklad pri liečbe zápalových ochorení alebo vysokých hladín triglyceridov.

Kedy a ako užívať krilový olej

  • S jedlom - krilový olej je najlepšie užívať spolu s jedlom, aby sa zlepšila jeho vstrebateľnosť a minimalizovali možné žalúdočné ťažkosti.
  • Pravidelnosť - dôležité je užívať krill olej pravidelne, ideálne každý deň v rovnakom čase, aby sa dosiahli maximálne zdravotné výhody.

Kombinácia s inými doplnkami

  • Kombinácia - krilový olej môže byť bezpečne kombinovaný s inými výživovými doplnkami, ako sú vitamíny D a E, ktoré podporujú vstrebávanie a účinnosť omega-3 mastných kyselín.
  • Konzultácia - pred začatím kombinácie krilového oleja s inými doplnkami alebo liekmi je vhodné konzultovať s lekárom, najmä ak máte nejaké zdravotné problémy alebo užívate lieky na predpis.
  • Alergické reakcie - ak ste alergickí na morské plody, mali by ste byť opatrní a užívanie krilového oleja taktiež konzultovať s lekárom.

TIP

Správne užívanie a dávkovanie krilového oleja výrazne prispieva k jeho účinkom. Dbajte preto na to, aby ste dodržiavali odporúčania ohľadom dávkovania a konzultovali s odborníkom, ak máte akékoľvek otázky alebo obavy.

Podrobnejšie informácie o užívaní rybieho oleja nájdete v našom článku: Ako užívať omega-3 rybí olej?

Ako si vybrať najlepší krilový olej?

Výber najlepšieho krilového oleja môže byť vzhľadom na širokú ponuku dostupných produktov niekedy pomerne zložitý. Venujte preto pozornosť nasledujúcim faktorom:

Kvalita a čistota produktu

  • Certifikáty kvality - hľadajte produkty, ktoré majú certifikáty kvality, ako napríklad Certifikát o analýze (COA), ktorý potvrdzuje čistotu a obsah aktívnych látok v produkte.
  • Ekologická certifikácia - výber produktov s ekologickými certifikátmi, ako je Marine Stewardship Council (MSC), zaručuje udržateľný a etický zber krilu.

Obsah omega-3 mastných kyselín

  • EPA a DHA - skontrolujte, koľko EPA a DHA obsahuje každá dávka. Vyšší obsah týchto kyselín zvyšuje účinnosť produktu.
  • Astaxantín - vyhľadávajte produkty s obsahom astaxantínu, ktorý má silné antioxidačné účinky.

Forma a dávkovanie

  • Kapsule - hľadajte kapsule, ktoré majú enterosolventný povlak, aby sa minimalizovali možné tráviace ťažkosti.
  • Tekutá forma - ak máte problémy s prehĺtaním kapsúl, zvoľte tekutý krilový olej.

Reputácia značky

  • Výrobca - vyberte si produkty od renomovaných výrobcov, ktorí sú známi svojou kvalitou a transparentnosťou.
  • Recenzie - čítajte si recenzie od ostatných zákazníkov, aby ste získali predstavu o skúsenostiach s daným produktom.

Poznámka

Krilový olej skladujte na chladnom a suchom mieste, aby sa zachovala jeho kvalita a účinnosť.

Odporúčaný krilový olej na Vitaherbals

Predstavujeme vám krilový olej Superba2 1000 mg (120 kapsúl) od výrobcu Unimedica - renomovaná značka známa svojím záväzkom k vysokej kvalite a ekologickej čistote svojich výrobkov. 

Unimedica Krilový olej Superba2™, 1000 mg, 120 kapsúl

Pozrieť produkt

Aj u nás vo Vitaherbals sa zameriavame na poskytovanie najkvalitnejších prírodných doplnkov stravy, ktoré podporujú zdravý životný štýl. Naša filozofia preto presne korešponduje s filozofiou výrobcu Unimedica -  kladieme extrémny dôraz na čistotu, účinnosť a udržateľnosť produktov v našej ponuke.

V prípade krilového oleja Superba2 1000 mg ide o vysoko kvalitný doplnok stravy, ktorý poskytuje všetky výhody omega-3 mastných kyselín a astaxantínu v ľahko vstrebateľnej forme fosfolipidov. Fosfolipidy pomáhajú podporovať zdravie buniek a membrán, zatiaľ čo astaxantín pomáha chrániť bunky pred oxidatívnym stresom.

Produkt je dostupný v praktickom balení obsahujúcom 120 kapsúl, čo zaručuje dlhodobé užívanie za výhodnú cenu.

Ďalšie silné stránky a výhody tohto produktu

  • Ekologický zber krillu na Antarktíde - certifikát Eco Harvesting

  • Malé tvrdé gélové kapsuly Licaps® - ľahko sa prehĺtajú

  • Vysoký obsah omega-3 - denná obsahuje 1000 mg krilového oleja

  • Vysoká biologická dostupnosť - vysoká efektivita účinkov na zdravie

  • Fľaša vyrobená zo skla - lepšie odoláva oxidácii

Záver a zhrnutie

Krilový olej je vynikajúcim doplnkom stravy, ktorý prináša množstvo zdravotných výhod. A to vďaka vysokému obsahu omega-3 mastných kyselín EPA a DHA, ako aj silnému antioxidantu astaxantínu. Jeho forma vo fosfolipidoch zabezpečuje lepšiu vstrebateľnosť a účinnosť v tele, čo prispieva k zlepšeniu zdravia srdca, mozgu, kĺbov a pokožky.

Nepremeškajte príležitosť zlepšiť svoje zdravie prirodzeným spôsobom!

Unimedica Krilový olej Superba2™, 1000 mg, 120 kapsúl

PRE NÁKUP KRILOVÉHO OLEJA NAVŠTÍVTE PRODUKT: KRILOVÝ OLEJ

FAQ

Môže sa krilový olej užívať v tehotenstve?

Áno, krilový olej je bezpečný a prospešný aj pre tehotné ženy. Jeho užívanie by však v tomto prípade malo byť konzultované s lekárom. Rovnako je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie.

Môžu krilový olej užívať aj deti?

Krilový olej môžu užívať aj deti, ale pred jeho podávaním je dôležité poradiť sa s pediatrom. Olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ktoré podporujú zdravý vývoj mozgu a očí, čo je zvlášť pre deti veľmi prospešné.

Má užívanie krilového oleja vedľajšie účinky?

Krilový olej je pri užívaní v odporúčaných dávkach bezpečný. Niekedy sa však môžu dostaviť mierne vedľajšie príznaky, ako sú hnačka či nevoľnosť, prípadne alergické reakcie (u alergikov na morské plody).

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446753/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/17290-omega-3-fatty-acids

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7504506/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5525019/

https://bmjgroup.com/omega-3-fatty-acids-in-seafood-linked-to-lower-risk-of-chronic-kidney-problems/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7572026/

https://www.vitaherbals.sk/p/unimedica-krilovy-olej-superba2-1000-mg-120-kapsul

https://www.vitaherbals.sk/

https://www.vitaherbals.sk/news/omega-3-6-9-mastne-kyseliny-zdrave-tuky-pre-nas-organizmus

https://www.vitaherbals.sk/vitamin-d

https://www.vitaherbals.sk/vitamin-e

https://www.vitaherbals.sk/antioxidanty

https://www.vitaherbals.sk/omega-mastne-kyseliny

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty1