Denné užívanie cordycepsu: Kľúč k zdraviu a vitalite

V dnešnej dobe hľadáme stále viac prírodných spôsobov, ako dosiahnuť optimálne zdravie a vitalitu. V tomto kontexte vstupuje do popredia aj medicinálna huba cordyceps, ktorá svojimi účinkami fascinuje ľudí už od staroveku. Jej denné užívanie otvára dvere k novým možnostiam. Viete ale ako ju správne užívať? V našom článku sa dozviete všetko potrebné. 

Formy užívania cordycepsu a rozdiely medzi nimi

Formy, v ktorých je cordyceps dostupný, sú rôzne. Prirodzene, každá z nich má svoje výhody i nevýhody. Ich výber preto závisí od individuálnych preferencií a potrieb jednotlivca. Medzi najčastejšie formy užívania cordycepsu ale patria nasledovné:

Tablety a kapsule

  • Vhodné pre - osoby, ktoré preferujú jednoduché dávkovanie a nemajú problémy s prehĺtaním. Tablety a kapsule sú tiež vhodné pre tých, ktorí často cestujú a potrebujú praktickú formu konzumácie.
  • Menej vhodné pre - osoby, ktoré majú ťažkosti s prehĺtaním väčších tabliet alebo kapsúl. Taktiež pre tých, ktorí majú radi interakciu s potravinami vo svojej najčistejšej forme.

Užívanie Cordycepsu - extrakt, kapsule

Pozrieť produkt

Prášok

  • Vhodný pre - osoby, ktoré uprednostňujú flexibilitu v dávkovaní a chcú si pridávať cordyceps do svojich jedál alebo nápojov. Prášok je tiež skvelou voľbou pre tých, ktorí majú radi prírodné formy konzumácie.
  • Menej vhodné pre - osoby, ktoré majú citlivosť na chuť alebo textúru, môžu mať problémy s konzumáciou prášku. Taktiež pre tých, ktorí často cestujú a potrebujú praktickú formu konzumácie, môže byť prášok nepraktický.

Cordyceps užívanie - prášok

Čaj

  • Vhodný pre - osoby, ktoré majú radi rituál pitia čaju a hľadajú relaxačný spôsob konzumácie cordycepsu.
  • Menej vhodné pre - osoby, ktoré majú rýchly životný štýl a hľadajú rýchlejšie spôsoby konzumácie.

Užívanie cordycepsu - čaj

TIP

Približne 1 g húb zalejte 3 dcl vriacou vodou a nechajte aspoň 5 minút lúhovať. Čaj pite vlažný, vyvarené huby môžete konzumovať. Ak uprednostňujete prášok, stačí približne 3 g rozpustiť v 250 ml tekutiny (voda, džús…) a podľa možnosti piť pol hodinu pred jedlom.

Ako a kedy správne užívať cordyceps?

Správny čas a spôsob užívania cordycepsu môže ovplyvniť jeho účinnosť a absorpciu v tele. V tomto smere je tiež potrebné zohľadniť individuálne zdravotné ciele. Prehľad odporúčaní užívanie cordycepsu je nasledovný:

Ráno

  • S jedlom - pomáha maximalizovať jeho vstrebateľnosť a poskytnúť telu energiu na začiatok dňa. Spojenie s jedlom môže tiež minimalizovať možné tráviace ťažkosti.
  • Bez jedla - ak máte citlivý žalúdok alebo chcete využiť rýchlu absorpciu. 

Večer

  • S jedlom - pomôže vám to uvoľniť účinky cordycepsu a tým podporiť zdravý spánok. Spojenie s jedlom tiež môže minimalizovať možné tráviace ťažkosti pred spaním.
  • Bez jedla - platia tie isté výhody ako užívanie cordycepsu ráno.

TIP

V prípade ak potrebujete prekonať popoludňajší pokles energie, je dobrým nápadom pridanie prášku do ľahkého občerstvenia. Pomôže vám to udržať si koncentráciu a energiu počas popoludnia. Ak pravidelne cvičíte, je dobré užívať cordyceps asi hodinu pred tréningom. Zvýšite si tým energiu a zlepšíte športový výkon. Pamätajte, že je dôležité užívať cordyceps v rovnakom čase. Ľahšie si odsledujete jeho účinok na váš organizmus.

Odporúčaná denná dávka cordycepsu

Odporúčaná denná dávka cordycepsu je ovplyvnená viacerými faktormi, vrátane zdravotného stavu, veku a individuálnych potrieb. Vo všeobecnosti je však pravidlom, že dávka cordycepsu pre dospelých by sa mala pohybovať v rozmedzí od 1000 do 3000 mg denne. 

Pre celkovú pohodu vám postačí denná dávka od 1000 do 2000 mg. Pri športovcoch je odporúčaná dávka vyššia - 2000 až 3000 mg denne. Rovnaké dávkovanie je však vhodné dodržať aj v prípade, ak cordyceps užívate ako podporný prostriedok na erektilnú dysfunkciu a zlepšenie sexuálneho života.

Poznámka

Je dôležité dodržiavať odporúčané dávkovanie uvedené na obale produktu alebo postupovať podľa pokynov od lekára. 

Podľa mnohých štúdií cordyceps môže zlepšiť funkciu pľúc - zvyšuje využitie kyslíka. To naznačuje potenciálne výhody pre ľudí s chronickou obštrukčnou chorobou pľúc a inými respiračnými ochoreniami. V tomto smere sa denná dávka pohybuje v intervale od 1000 do 3 000 mg.

Viac o zdravotných výhodách užívania cordycepsu sa dočítate v našom článku: Cordyceps: Všestranný prírodný liek s rozmanitými účinkami

Ako dlho užívať cordyceps?

Ľudia užívajú cordyceps aj dlhodobo, a to bez zjavných problémov. Dokonca mnohí hlásia prínosy pre svoje zdravie i pohodu. Ak sa ale rozhodnete užívať cordyceps dlhodobo, buďte pozorní a sledujte akékoľvek zmeny vo svojom zdravotnom stave.

Na druhú stranu, pre niektoré špecifické zdravotné stavy alebo situácie, môže byť potrebné individuálne prispôsobiť dávkovanie alebo trvanie užívania. Preto je vždy najlepšie konzultovať s lekárom alebo odborníkom na výživu, aby ste si s istotou zistili, či je dlhodobé užívanie cordycepsu vhodné pre vašu osobnú situáciu a zdravotný stav.

Záver

Optimálny čas užívania a dávkovanie cordycepsu je individuálne. V tejto súvislosti je treba zohľadniť faktory, ako sú zdravotný stav, konkrétne zdravotné ciele alebo životný štýl. Pre niekoho môže byť výhodnejšie začať deň s energiou z cordycepsu, zatiaľ čo druhý môže preferovať užívanie poobede alebo večer.

Dôležitým krokom k maximalizácii výhod, ktoré cordyceps môže ponúknuť, je preto pochopenie a rešpektovanie jedinečných potrieb tela.

Našu ponuku cordycpesu nájdete v kategóriach: Cordyceps extrakt a Medicinálne huby.

Zdroje:

https://erbology.co/how-take-cordyceps/

https://www.mushroomrevival.com/blogs/blog/the-best-time-to-take-cordyceps-for-maximum-benefits

https://ommushrooms.com/blogs/blog/cordyceps-dosage-m2

https://www.vitaherbals.sk/cordyceps

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.