Ako predísť spánkovým vráskam? Zbavte sa ich rýchlo a jednoducho

Akoby nestačilo, že nám vrásky pribúdajú v priebehu času. Môžeme k nim prísť ešte aj pri spánku v nevhodnej polohe. A hoci spánkové vrásky trápia najmä ženy, čoraz viac sa tento problém týka aj mužov. Našťastie, nie je celkom nemožné sa im vyhnúť. O tom, ako si so spánkovými vráskami poradiť a mať čistú a hebkú pleť, si povieme v našom článku.

Čo sú to spánkové vrásky?

Spánkové vrásky majú zvyčajne podobu zvislých čiar. Najčastejšie sa objavujú v takých spánkových polohách, pri ktorých je vyvíjaný tlak vankúša na pokožku. Trením tváre o vankúš sa totiž namáha, naťahuje a stláča pokožka. A to tým viac, čím väčší tlak je vyvíjaný medzi tvárou a vankúšom.

Pokožka vtedy nemá dostatočný prísun vzduchu a trvalý tlak podušky na nej po čase zanecháva viditeľné stopy. Výsledkom spánkových vrások môžu byť dokonca niekedy aj ochabnuté svaly tváre.

Prirodzene, z krátkodobého hľadiska to neznamená žiaden veľký problém. Avšak časom, pokiaľ sa spánkové vrásky neriešia, môžu sa v pokožke vytvoriť hlbšie ryhy. A tie sa už odstraňujú iba veľmi ťažko.

Spánkové vrásky

Tipy, ako dať stop spánkovým vráskam

Tým najdôležitejším, ako sa tvorbe vrások počas spánku vyhnúť, alebo ich aspoň obmedziť, je zvoliť si správnu polohu na spánok. V tomto smere je nepriateľom číslo jeden spanie na bruchu - zaborená hlava do vankúša. Naopak, najvhodnejší je spánok na chrbte s nie príliš vysokým vankúšom pod hlavou. Privysoký vankúš vám totiž môže spôsobiť horizontálne vrásky na krku.

TIP

Spánkovým vráskam sa môžete vyhnúť nielen zmenou spánkovej polohy, ale napríklad aj výmenou obliečky vankúša za mäkší materiál (hodváb) alebo TENCEL.

V súčasnosti je však stále populárnejším a veľmi rozumným riešením, používanie vankúša proti vráskam.

Používanie vankúša proti vráskam

Nie je žiadnym tajomstvom, že najobľúbenejšou polohou mnohých spáčov je spánok na boku. Avšak ako sme už zmienili, táto poloha prispieva k vzniku vrások. Práve v tomto smere je hlavným benefitom tohto vankúša fakt, že jeho používaním sa tejto polohy pri spánku nebudete musieť vzdať.

Hlavnou funkciou vankúša je totiž zabrániť vzniku spánkových vrások medzi nosom a lícami, ako aj na čele a pod očami. A to aj za predpokladu vyvíjania tlaku medzi tvárou a vankúšom. Vankúš proti vráskam funguje vďaka špeciálnym anatomickým vlastnostiam, z ktorých najdôležitejší je jeho tvar a hustota výplne. Počas spánku zabezpečuje, že pokožka tváre v noci namiesto rozpadu odpočíva, regeneruje sa a preto nevytvára „spánkové vrásky“.

Rovnako pomáha nájsť počas spánku pohodlnú polohu na spanie, čím sa zamedzuje zvieraniu ciev, ktoré spôsobujú ráno po zobudení opuch tváre. Zároveň obnovuje správny metabolizmus normalizáciou toku lymfy a krvi.

Ďalšie čítanie: Ako používať anatomický vankúš a správne na ňom spať?

Zdravý životný štýl

Pochopiteľne, pri tvorbe vrások zohráva kľúčovú úlohu životný štýl. V tomto smere je jednou z hlavných príčin tvorby vrások nadmerná konzumácia alkoholu. Hlavne u žien dochádza k rýchlej tvorbe rýh na tvári. Dôvodom je skutočnosť, že etanol pokožku vysušuje, čo následne vedie aj k strate kolagénu - pokožka stráca elasticitu.

Druhým faktorom je fajčenie, ktoré rovnako ako alkohol, na kráse nepridá. Nikotín zužuje cievy a tým sa zhoršuje prekrvenie tkanív, vrátane tých na tvári. A horšie prekrvenie vedie nielen k vráskam, ale aj k opuchom.

Užívanie vitamínov a pleťovej kozmetiky

Samozrejme, základom zdravej životosprávy je stravovanie, ktoré dodáva nášmu telu potrebné vitamíny, minerály a ďalšie zdraviu prospešné látky. Pokiaľ si nie ste istý dostatočným prísunom vitamínov, sú riešením výživové doplnky.

Tvár bez vrások zachová najmä dostatočný prísun vitamínov C, A a E. Ide o silné antioxidanty, ktoré znižujú oxidačný stres v bunkách a tým spomaľujú ich starnutie. Vitamíny skupiny B zase chránia pokožku pred popraskaním a dehydratáciou.

Pleťová kozmetika je väčšinou založená na obsahu kyseliny hyalurónovej, ktorá pokožku hydratuje a tým vyhladzuje jemné linky a vrásky tváre. Prídavok elastínu zase zabezpečí hladkosť a pružnosť pokožky.

Aké vankúše sú najlepšie proti spánkovým vráskam?

Najlepšie vankúše proti vráskam sú tie, ktoré majú anatomické vlastnosti a vhodnú výplň jadra. Aj v našom e-shope Vitaherbals vám ponúkame vankúš proti vráskam - Dream-Cloud Premium anatomický vankúš z BIO pamäťovej peny. Ide o špeciálne tvarovaný vankúš z BIO pamäťovej peny Dream-Foam, ktorý nielenže pomáha eliminovať vrásky počas spánku, ale tiež podporuje terapiu spánkového apnoe a pôsobí proti chrápaniu. Navyše poťah z vlákien lyocell od značky TENCEL výborne odvádza vlhkosť.

Vankúš proti vráskamSpanie na vankúši proti vráskam

Čítať viac: Ako si vybrať najlepší vankúš pre zdravý spánok?

Záver

Spánkové vrásky sa objavujú v takých spánkových polohách, pri ktorých je vyvíjaný tlak vankúša na pokožku. Najčastejšie pri spánku na boku a na bruchu. Riešením je zmena spánkovej polohy, zaobstaranie si vhodného vankúša proti vráskam a zlepšenie životosprávy. V tomto smere sú vítanými pomocníkmi aj výživové doplnky s obsahom vitamínov C, A, E a B. Pomôže i pleťová kozmetika.

Zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/
https://www.vitaherbals.sk/p/dream-cloud-premium-anatomicky-vankus-z-bio-pamatovej-peny-proti-vraskam
https://www.abiomed.com/patients-and-caregivers/blog/how-tobacco-affects-the-heart-and-blood-vessels
https://www.vitaherbals.sk/vitamin-c
https://www.vitaherbals.sk/vitamin-a
https://www.vitaherbals.sk/vitamin-e
https://www.vitaherbals.sk/vitamin-b

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.