Ako používať anatomický vankúš a správne na ňom spať?

Ste unavení z nekvalitného spánku a neustálej bolesti krku? Jedným z najjednoduchších riešení je práve anatomický vankúš, ktorý sa dokáže dokonale prispôsobiť tvaru vášho krku a hlavy. Výsledkom je lepšia kvalita spánku a úľava od bolesti krčnej chrbtice. V porovnaní s klasickým vankúšom má tiež výhodu v tom, že pomáha i v boji proti chrápaniu, migrénam či iným zdravotným problémom. V našom článku sa tiež dozviete, ako si vybrať vhodný anatomický vankúš a ako ho správne používať.

Tvary anatomických vankúšov

Anatomické vankúše sú navrhnuté tak, aby poskytovali potrebnú podporu a pohodlie počas spánku a udržiavali správnu polohu tela. Avšak na trhu existuje mnoho rôznych tvarov týchto vankúšov. Navyše sa líšia aj v závislosti od ich účelu použitia, kvality použitých materiálov a konštrukcie. Najčastejšie používané tvary anatomických vankúšov sú nasledovné:

  • Vankúš v tvare valca - vhodný pre tých, ktorí spia na boku alebo na chrbte. Poskytuje oporu pre krk a hlavu, pričom pomáha udržiavať správnu polohu krčnej chrbtice.
  • Vankúš s klinom - ideálny pre tých, ktorí majú problémy s dýchaním alebo s krvným obehom. Vankúš s klinom totiž pomáha udržiavať hornú časť tela vo zvýšenej polohe, čo uľahčuje dýchanie a zlepšuje krvný obeh.
  • Vankúš s tvarom dvojitej vlnovky - tvar dvojitej vlnovky zaisťuje, že vankúš sa perfektne prispôsobí kontúram tela, čo výrazným spôsobom pomáha udržiavať správnu polohu krčnej chrbtice pri spánku. Rovnako tento tvar pomáha pri bolestiach krčnej chrbtice a pri problémoch s chrápaním a spánkovým apnoe.
  • Vankúš s tvarom motýľa - vhodný pre ľudí s dýchacími ťažkosťami a taktiež pre ľudí trpiacich nespavosťou.
  • Vankúš s tvarom oblúka - okrem udržiavania správnej polohy krčnej chrbtice pri spánku pomáha tiež znížiť tlak na krčnú chrbticu a tým uľavuje od bolesti. 

TIP

V tehotenstve je obľúbený oválny alebo klinovitý anatomický vankúš pre spanie na boku -  tehotenský vankúš. Pomáha uvoľniť tlak na bruško a podporuje správnu polohu chrbtice pri ležaní. 

Čo je potrebné zvážiť pri výbere anatomického vankúša?

Pri výbere anatomického vankúša by ste však okrem tvaru vankúša mali zvážiť aj ďalšie faktory. K najdôležitejším patria nasledovné:

  • Určte si, na akú časť tela vankúš potrebujete - anatomické vankúše sa okrem oblasti krku a hlavy používajú aj na podporu dolnej časti chrbta alebo na nohy.
  • Zvážte svoje spánkové návyky - ak spíte na boku, mali by ste zvážiť vankúše s výrazným výrezom pre ramená a hlavu, aby sa vám správne podoprel krk. Ak spíte na chrbte, mali by ste zvážiť vankúše s výrazným výrezom pre hlavu, ktorý podoprie krčnú chrbticu. Ak spíte na bruchu, zvážte vankúše s nižším profilom, ktoré nebudú stláčať krk.
  • Zohľadnite svoju postavu - anatomické vankúše sú k dispozícii v rôznych rozmeroch a preto si treba vybrať taký, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašej postave. Dôležitá je najmä správna výška vankúša pri spaní.
  • Skúste si vankúš pred kúpou - najlepšie je vyskúšať si vankúš ešte pred kúpou, aby ste zistili, či vám vyhovuje.

Ako používať anatomický vankúš správne?

Používanie anatomického vankúša závisí najmä od spánkovej polohy a osobných preferencií. Všeobecne platí, že vankúš by mal dokonale podopierať krk a udržiavať ho v jednej rovine s chrbticou. Akékoľvek vychýlenie od tejto polohy môže postupom času viesť k bolestiam krčnej chrbtice.

Pri spánku na chrbte by mal byť vankúš umiestnený pod krkom, aby sa udržala prirodzená krivka krčnej chrbtice. Pri spánku na boku by mal byť zase vankúš dostatočne vysoký, aby sa krčná chrbtica udržala v rovine s chrbticou. Ak je totiž vankúš príliš nízky alebo príliš vysoký, povedie to k nadmernému ohnutiu krčnej chrbtice.

Pri bolestiach krčnej chrbtice a ramien by mal byť anatomický vankúš používaný tak, aby sa minimalizovalo akákoľvek nežiaduce napätie v týchto oblastiach. To napríklad znamená, že vankúš je najlepšie umiestniť pod iným uhlom, než ako ste zvyknutí. Avšak dbajte na to, aby vám vyplnil celý priestor nad ramenom.

Správne polohy pri spánku na anatomickom vankúši

Anatomický vankúš je ideálny najmä pre ľudí, ktorí trpia bolesťami krčnej chrbtice, trpia nespavosťou alebo majú problémy s chrápaním. Efektívne využívanie anatomického vankúša však závisí od preferovanej spánkovej polohy.

Čítať viac: Vankúš proti chrápaniu - naša recenzia

Spánok na chrbte

Pri spánku na chrbte je najlepšie používať anatomický vankúš tesne pod krkom, aby sa zachovala prirodzená krivka krčnej chrbtice. To vám pomôže udržiavať počas spánku hlavu v rovine s chrbticou. Vankúš by mal byť ale dostatočne vysoký, aby sa dosiahol tento efekt.

Mohlo by vás zaujímať: Aký vankúš zvoliť pri bolestiach krčnej chrbtice?

Spánok na boku 

Pri tejto polohe je najdôležitejšie zabezpečiť, aby sa vám hlava nezakláňala príliš dozadu a ani do bokov. Aj v tomto prípade treba dbať na to, aby bol vankúš dostatočne vysoký a vyplnil priestor nad ramenom. Pri bolestiach chrbtice tiež pomáha umiestniť vankúš medzi nohy, čím sa zmierni tlak na boky a driekovú časť chrbtice.

Spánok na bruchu

Poloha na bruchu je pre spánok tou najmenej vhodnou polohou, čo samozrejme platí aj pre používanie anatomického vankúša. Ak sa ale predsa len nechcete vzdať tejto spánkovej polohy, odporúča sa používať tenší anatomický vankúš. Štandardná výška vankúša totiž v tejto polohe spôsobuje, že krk a chrbtica sa vychyľujú z roviny, čo vedie k bolesti v oblasti krku.

Záver

Anatomický vankúš prináša množstvo výhod pre zdravý spánok. Je navrhnutý tak, aby poskytoval potrebnú podporu krčnej chrbtice a udržiaval ju v prirodzenej polohe. V porovnaní s bežným vankúšom je však jeho najdôležitejším benefitom to, že dokáže účinne uľaviť od bolesti krčnej chrbtice a ramien.

Okrem toho používanie anatomického vankúša zlepšuje celkovú kvalitu spánku. Je však dôležité si uvedomiť, že údržba anatomického vankúša je rovnako dôležitá, ako jeho používanie. Vankúš by mal byť pravidelne praný a vetraný, aby sa zabránilo hromadeniu vlhkosti a nepríjemného zápachu.

Prirodzene, pri jeho čistení sa nezabudnite držať pokynov od výrobcu. Niektoré anatomické vankúše majú odnímateľné poťahy, ktoré je možné prať v práčke, zatiaľ čo iné by sa mali prať iba ručne.

V prípade, že anatomický vankúš stratil svoju tvarovú stabilitu, mal by sa nahradiť novým. Používanie vankúša, ktorý stráca svoju podpornú schopnosť a tvarovú stabilitu, môže totiž viesť k nezdravému spánku a zhoršeniu stavu krčnej chrbtice. 

Vyberte si kvalitný anatomický vankúš ešte dnes a získajte zdravý a pohodlný spánok. Prejdite do nášho e-shopu Vitaherbals a objavte našu ponuku anatomických vankúšov!

FAQ

Je anatomický vankúš vhodný pre každého?

Anatomický vankúš je vhodný pre každého, avšak treba pamätať na to, že každý máme individuálne potreby. A to vzhľadom na svoju postavu, spánkové návyky či zdravotný stav. Je preto dôležitejšie vybrať si taký vankúš, ktorý bude vyhovovať konkrétnym potrebám jednotlivca.

Ako zvoliť správnu výšku anatomického vankúša?

Pri výbere správnej výšky anatomického vankúša treba zohľadniť viacero faktorov: Medzi najdôležitejšie patrí postava spáča, preferovaná poloha pri spánku a zdravotné problémy. Dobrou voľbou môže byť aj výber anatomického vankúša s možnosťou prispôsobenia výšky podľa individuálnych potrieb.

Aké sú najväčšie výhody anatomických vankúšov oproti klasickým vankúšom?

Oproti klasickým vankúšom ponúkajú anatomické vankúše niekoľko výhod, ako napríklad podporu správnej polohy hlavy a krčnej chrbtice, minimalizovanie bolesti svalov v oblasti krku a celkové zlepšenie kvality spánku. Taktiež dokážu zmierniť problémy s dýchacími cestami a so spánkovou apnoe.

Môže používanie anatomického vankúša pomôcť pri bolestiach krčnej chrbtice?

Áno, používanie anatomického vankúša môže pomôcť pri bolestiach krčnej chrbtice tým, že poskytuje podporu správnej polohy hlavy a krčnej chrbtice počas spánku. Tým sa minimalizuje tlak a napätie svalov v oblasti krku. Znižuje sa tak pravdepodobnosť vzniku bolesti.

Ako sa správne udržiava a čistí anatomický vankúš?

Anatomický vankúš by mal byť pravidelne udržiavaný, aby sa minimalizovala tvorba baktérií a plesní. Pri čistení sa odporúča postupovať podľa pokynov výrobcu. Väčšinou je ho možné prať v práčke pri nízkej teplote alebo potom prať ručne s použitím jemného čistiaceho prostriedku. Niektoré modely majú odnímateľný poťah, ktorý je možné prať samostatne.

Použité zdroje

https://thesleepdoctor.com/pillow-information/how-to-choose-a-pillow/

https://nymag.com/strategist/article/best-pregnancy-pillows.html

https://www.vitaherbals.sk/news/ako-si-vybrat-najlepsi-vankus-pre-zdravy-spanok

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5012320/

https://www.spine-health.com/wellness/sleep/pillows-different-sleeping-positions

https://www.ecosa.com.au/blog/post/7-benefits-of-an-ergonomic-pillow.html

https://www.vitaherbals.sk/anatomicke-vankuse

Autor Vitaherbals.sk
Vitaherbals sa zameriava na Vaše zdravie a prináša Vám svetovo uznávané značky výživových doplnkov, bylinných extraktov a zdravotných vankúšov. Sme tu pre to, aby sme Vám ponúkli široký výber kvalitných produktov, poradenstvo a odbornosť.

Odporúčané produkty5